Egy kutya komplett kozmetikai ellátása általánosan 1-2, de akár 4-6 órát is igénybe vehet. Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idő. A válasz egyszerű. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévő hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát, nem igaz? A kutyakozmetikus a "hajvágást", fazonírozást, "hajmosást", szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig működnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérően a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható). 

A komplett kezelés tehát az alábbi résztevékenységekből áll:

·         Szőrbontás (kivéve rövid szőr). Ez nagyon sok időt is igénybe vehet, ha filcesedett, csomósodott szőrrel hozzák a kutyust.

·         Fajtának és gazda igényeinek megfelelő nyírás vagy trimmelés.

·         Tappancs szőrmentesítése, hogy a kutyust a sok szőr ne zavarja a járásban.

·         Karomvágás.

·         Fültisztítás. Gyulladt fül esetén ez hosszabb folyamat lehet.

·         Fürdetés.

·         Bűzmirigy kezelés.

·         Szárítás. Ez a tevékenység, ami fajtától, szőrhossztól függően a viszonylag rövid időtől (20-30 perc) nagyon sokáig tarthat (4-6 óra).

·         Utónyírás, fazonalakítás.

Bontás

A bontás célja a fajtajelleg megőrzése mellett a teljes csomómentesség, az elhalt szőr kiszedése és a sűrű aljszőrzet felbontása. Mindig kefével, filcbontóval, ritka fogú fésűvel kezdjük, majd egyre sűrűbb bontófésűket alkalmazunk. A szerszám kiválasztása a kutya szőrétől függ. 

Fürdetés szárítással

Egyszerű folyamatnak tűnik, de nagy gondosságot igényel. Minden fajtánál más-más gyakorisággal kell végeznünk, hiszen egy máltai selyemszőrű kutyát, afgán agarat 3-4 hetente, míg egy pulit vagy rövidszőrű kutyát évente 1-2 alkalommal fürdetünk. Sőt nem minden fajtát szoktak fürdetni! Pl.: a kemény szőrű terriereket általában nem kell, hiszen puhulhat a szőrzet. 

Fontos a jó samponválasztás, mert a kutyák szőrzete fajtaspecifikus és lehet, hogy fajtán belül is más-más samponnal érhetjük el ugyanazt a hatást. A drótos és szálkás szőrtípusokba tartozó kutyákat nagyon ritkán, vagy egyáltalán ne fürdessük, mert a szőr puhulhat! Vagy ha mégis, akkor válasszunk kemény szőrre kialakított speciális sampont! A kutya életkorának megfelelően választhatunk pl.: kölyöksampont. Széles választékban kaphatók a bolhairtó samponok is. 

A szárítás alkalmával mindenképpen ügyeljünk a teljes száradásra! A meleg levegővel történő szárítás után hideg levegővel is szárítsuk át a kutyát hogy lehűtsük a testét, illetve a meleg levegőtől a bőr felőli szőrszakasz újra átnedvesedhet.

Nyírás

A nyírás lehet gépi vagy kézi. Gépi nyírás esetén elektromos nyírógépet (a trimmelőgép is nyírógép (!), lásd a trimmelésnél), kézi nyírás esetén ollót és ritkító ollót használunk.

Drótos vagy szálkás szőrtípus esetén a nyírás nem javasolt (sőt inkább tiltott), mert nyírás esetén az elhalt szőrszálak a szőrtüszőben maradnak (csak rövidebbek lesznek), és az új szőr nem tud rendesen fejlődni. Ezért az ilyen szőrtípusok nyírása esetén a kutyának bőrproblémái lehetnek, valamint a nyírt (trimmelni való) szőr ellágyul, minőségi romlást szenved.

Trimmelés

A trimmelés feltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr a növekedési folyamat végén elhal, és fájdalom nélkül kihúzható a szőrtüszőből (ezek a szőrszálak általában fakóbb színűek). A trimmelés kézzel történik gumiujj, esetleg trimmelőkés, trimmelő kő használatával. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrtüszőnek van egy rövid pihenőideje, majd megindul az új, életerős szőr növekedése. Ezért a szálkás és drótszőrű kutyáknál 4-6 hét kell, hogy a fajtára jellemző szőrminőség újra kialakuljon. A trimmelés azért fontos, hogy az elhalt szőrszálak helyett új szőr növekedhessen. A trimmeletlen szőrnél akár bőrproblémák is kialakulhatnak. A trimmelést igénylő kutyafajták nyírása a szőr ellágyulásához, a szőrminőség romlásához vezethet. 

Trimmelni háromféle szőrtípust lehet:

·         Drótos szőrtípus (airedale terrier, drótszőrű magyar vizsla, foxterrier, welsh terrier stb.)

·         Szálkás szőrtípus (szálkás szőrű tacskó, skót terrier, west highland white terrier - westie, schnauzer stb.)

·         Vegyes szőrtípus (szetterek, spánielek, hosszú szőrű tacskó)

(Az angol "trimming" szó megtévesztő lehet, mert ennek jelentése magyarul "nyírás". A trimmelés angol megfelelője a "stripping" kifejezés.)

Fültisztítás

A fület nem szabad gyakran tisztítani, mert ezzel kitisztítanánk a természetes védekezőflórát is. Sok fajtának (terrierek, pásztorkutyák, bichonok) a külső hallójáratban szőrszálak nőnek, melyeket a fültisztítás előtt el kell távolítani. A fültisztítás fültisztító folyadékkal és vattával történik.

Karomvágás

A kutyáknál a karmok a mancson kívül helyezkednek el. Mozgás közben természetesen kopnak.A felnõtt állat karmainak a kopása viszont attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell majd bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szõnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért elõfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban.  Ezért fontos, hogy a kutya sokat mozogjon (sétálás, futás). Annál a kutyánál kell karmot vágni, amelynél stabil állásban a karom tartja a testsúlyt, és nem a talp- és ujjpárnák. 

Bűzmirigy tisztítás, kezelés

A bűzmirigy a farok alatt található, párosan elhelyezkedő, tömlő alakú szerv. Segíti a kutyáknál az egyedfelismerést, illetve területjelölést. Nem kell gyakran tisztítani, csak ha a mirigyzacskók túlzottan telítettek, vagy gyulladtak. 
 

A teljes kozmetikai kezelés tartalmazza a felsorolt szolgáltatásokat együttvéve.

 

 

Képgaléria: Kutyakozmetika