Kiállításra való felkészítés, profi felvezetés

/Hívjon bizalommal/

 

ringdresszúra oktatás , puli kozmetikaA kiállításra szánt kutyát, kölyök korától kezdve fel kell készíteni az ott való szereplésre. Szoktassuk a fürdetéshez, fésűhöz, keféhez, hajszárító hangjához. Ügyeljünk rá, hogy mindig pozitív élmény legyen számára a kozmetikázással töltött idő. Ne húzzuk a szőrét, a filcesebb részeken használjunk balzsamot. A fogmutatás gyakorlását is mielőbb el kell kezdeni.   Első alkalommal csak óvatos, de határozott mozdulattal nyissuk szét az ajkakat, hogy a metsző fogak elő bukkanjanak. Amint sikerült dicséret, simogatás. Ha nyugodtan viseli a kutya, nyissuk szét a pofáját, pár pillanatra, majd, dicséret, simogatás. Gyakoroljuk rendszeresen! A pózolást kezdetben a talajon állva gyakoroltassuk. 

Póráz a bal kézben, kutya a gazdi bal oldalán halad szépen egyenletes ütemben.

 Menet közben hirtelen álljunk meg, a póráz segítségével kissé megemeljük a kutya nyakát, amint megtorpan dícsérjük, jutalmazzuk. Ha már társította az enyhe hátra irányuló húzást és a megtorpanást, elnevezhetjük a feladatot: ÁLL. Az első alkalom csak pár pillanat, később lehet nyújtani a megállással töltött idő hosszát. Jutalmazunk, dicsérünk.  Ahogy a kutya egyre jobban érti mit várunk tőle, fokozatosan vegyük el a segítséget /pórázemelés/. Ha már stabilan álla egy helyben, lépjünk ki elé, had látszódjon ebünk teljes pompájában!        Fontos a fokozatosság. Mindig csak egy picivel többet várjunk el tőle. A dicséret, jutalom soha ne maradjon le, még kiállításon sem! Aki nem szeretné így /be/állítani a kutyáját, nyugodtan guggoljon a kutya mögé, fejét és farkát a kívánt kiállítási pózba tartva. Kezdetben nagy segítségünkre lehet a helyes póz felvételének elsajátításában egy tükör.

 

ringdressuúra oktatás

Szoktassuk asztalhoz a kölyköt, hiszen a bírálatok a legtöbb fajtánál azon zajlanak. Fogjuk meg a kölyköt, határozott mozdulattal tegyük az asztalra, pár pillanatig várjunk, majd nyugtató, dicsérő szavakkal jutalmazzuk, jól dicsérjük meg. Amíg nem érzi magát biztonságban az asztalon, ne próbáljuk beállítani, engedjük, had fedezze azt fel. Minden alkalommal kicsit nyújtsuk az asztalon töltött idő kínáljunk neki jutalomfalatot. Finoman, a falat segítségével irányítsuk hogy a kívánt pozíciót felvegye, amint megvan, jutalom, dícséret! Szoktassuk hozzá a kutyát idegenek érintéséhez. Kiállításokon ugyanis nyugodtan kell viselnie, hogy a bíró áttapogatja a testét, belenéz a szájába, kanoknak higgadtan kell türni a herék vizsgálatát is.

 

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és a siker nem marad el :)

 

puli kozmetika

puli kozmetika, ringdresszúra, handing

puli kozmetika, ringdresszúra, handing

 

Kiállításon való résztvétel feltételei:

 •  törzskönyv és egyedi azonosító mikrochip

 •  MEOE /Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete / klubtagság. Bármely helyi szervezetnél, illetve fajta klubnál van lehetőség a regisztrációra. Az éves klubtagsági díj 6000 Ft

 • Tulajdonjog átírás. Ezt a választott fajtaklubnál, illetve helyi szervezetnél tehetjük meg, szükséges hozzá a tenyésztőtől kapott tulajdonos változást igazoló dokumentum, valamint a törzskönyv.  Az átírás költsége 2000 Ft, magyar fajtáknak 1000 Ft.

 •  3 hónapos kort betöltött életkor,

 •  komplett vakcinázottság

Ha mindezek rendben megvannak, kezdődhet a kiállítási naptár tanulmányozása /megtalálható az „a kutya” újságban, vagy a www.meoe.hu oldalon, valamint kérhetünk információt a választott klubunktól is.

Különféle kiállítások vannak. CAC, CACIB, Tájjellegű, Világ, Európa, Derby, Champion.

 Leggyakrabban a CAC, azaz nemzeti, és a CACIB, nemzetközi kutyakiállításokkal találkozunk. Magyar fajták részére, minden hazánkban megrendezett kiállításon 50% kedvezmény jár a nevezési díjból, illetve a magyar agár, mudi és erdélyi kopó nevezése térítésmentes!

 Ha sikerült kiválasztani egy kiállítást, amin meg szeretnénk jelenni kutyánkkal, neveznünk kell rá. Ügyelve a nevezési határidőre, ami CAC kiállítás esetében általában 1 hónappal a kiállítás napja előtt van, CACIB esetén pedig az első nevezési határidő 2 hónappal a kiállítás előtt, míg a második 1 hónappal tovább, de emelt összegű. Ehhez ki kell tölteni egy nevezési lapot, valamint elküldeni a törzskönyv kétoldalas fénymásolatát, a klubtagsági igazolvány fénymásolatát, valamint a befizetést igazoló csekkszelvény fénymásolatát /az eredetit a kiállítás napjáig őrizzük meg /

 

Különféle osztályokban indíthatjuk a kutyánkat:

 

 • 3-6 hónapos korig bébi osztály. Itt leíró bírálat van, a minősítés ígéretes, illetve nem ígéretes, Az ígéretes eredmény mellé jár egy rózsaszín szalag illetve kártya, és ha a bíró megfelelőnek látja, javasolja a kutyust a  bébi Best In Showra, ahol más fajták bébi egyedeivel versenyezhet a kutyánk a kiállítás legszebb bébi kutyája címért és kupáért.

 • 6-9 hónapos korig kölyök osztály

Leíró bírálat, nem ígéretes, ígéretes, nagyon ígéretes minősítések. A nagyon ígéretes minősítés mellé jár egy fehér színű szalag és kártya. Majd a bíró javaslatára összemérheti szépségét más fajták kölyök korú egyedeivel a kiállítás legszebb kölyök kutyája megtisztelő címért és kupáért.

 • 9-18 hónapos korig fiatal osztály

Innentől kezdődik a "komoly" kiállítás. A kutya már majdnem kész, teljes képet mutat.

 • 15-24 hónapos korig növendék osztály

 • 15 hónapos kortól, tekintet nélkül az eddig elért eredményeire nyílt osztály

 • Munka osztály fajtára előírt munkavizsga bizonyítvány birtokában nevezhető

 • győztes, nemzeti, illetve nemzetközi championátus birtokában.

 • érett osztály, betöltött 7 éves kor.

A bírálatok menete:

Kiállításokon a kutyák korcsoportonként, színenként és nemenként megkülönböztetve mérik össze szépségüket.

Először a kanokat hívják be bírálatra, osztályonként szépen sorban: bébi, kölyök, fiatal, növendék, nyílt, győztes, majd érett. Első lépésként a bíró egyenként végignézi a kutyákat, és lebírálja őket. Ez az első szűrő. Akik kitűnő minősítést kaptak, bent maradnak a körben, a többiek távoznak. További mozgatás, vizsgálódás következik, és a bíró 1-4-ig sorolja a bent maradtakat. Kitűnő egy az osztály győztes, fiatal osztályban, HPJ kártyát, illetve kék/fehér szalagot kap, más osztályokban CAC kártya és nemzeti színű szalag. A második a Res CAC cím birtokosa.

A bébi kölyök és veterán osztályokban indítottak kivételével, minden osztálygyőztes versenybe szállhat a fajta győztes címért. CACIB kiállításokon az osztály győztes szukákat, illetve kanokat is összevetik, a legjobbnak ítélt megkapja a CACIB címet és nemzeti színű zsinórt arannyal (jelentése legszebb szuka, legszebb kan) a második helyezett címe Res CACIB ehhez a címhez nemzeti színű, ezüstözött zsinór ját. Mindketten indulhatnak a fajta győztes címért, melynek jele a HFGY /Hungária Fajta Győztes/ illetve BOB+ sárga zsinór. Később a Best In Show-ban a fajta győzteseket vetik össze fajtacsoportonként, /10 fajtacsoport van/ az itt győztes kutya minősítése BOG, ezeket a kutyákat is összemérik egy végső szűkítésben, az itt győztes kutya lesz a BIS, azaz a kiállítás legszebb kutyája. A bébi kölyök és veterán osztálygyőztesek is részt vesznek a BIS programban, az osztályuknak megfelelő FCI fajtacsoportban konkurálva a többi osztálygyőztessel.

 

Kiállításon megszerezhető címek és szalagok, zsinórok kupák

 

Kiállításon kívül megszerezhető címek:

HUNGÁRIA JUNIOR CHAMIPON (HJCH): oklevél és kupa

Teljesítésének feltétele 9-18 hónapos kor között 3, Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon kapott HPJ, amelyek közül egyet legalább nemzetközi, vagy klubkiállításon kell elérnie, két különböző bírótól. A Hungária Junior Champion cím nem jogosít a champion osztályba történő nevezéshez, csak a Champion kiállításon.

HUNGÁRIA CHAMPION (HCH)

Munkavizsgára kötelezett fajták esetében: Három CAC cím, amelyet a kutya Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon növendék-, nyílt-, vagy munkaosztályban elért, két különböző bírótól. A három CAC cím közül egyet nemzetközi, vagy klubkiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó CAC cím között egy év és egy napnak el kell telnie. Munkavizsga eredmény, amely a fajtára előírt munkavizsga teljesítését jelenti, az adott munkavizsgán elérhető maximális pontszám 75%-a.  Munkavizsgára nem kötelezett fajtáknál: Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon a növendék-, nyílt-, munkaosztályban elért négy CAC cím, melyek közül kettőt legalább nemzetközi CACIB, vagy klubkiállításon kell megszerezni, három különböző bírótól. Az első és az utolsó CAC cím között egy év és egy napnak el kell telnie.

HUNGÁRIA GRAND CHAMPION (HGRCH): oklevél és kupa

A Hungária Champion cím birtokában Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon a champion osztályban elért négy győztes cím, melyek közül egyszer a fajtagyőztes cím is megszerzésre került.

VETERÁN CHAMPION (VCH):oklevél és kupa

Veterán osztályban szerzett három CAC cím, amelyek közül legalább egyet Magyarországon rendezett nemzetközi CACIB kiállításon, vagy Klubkiállításon kell elérni, 2 különböző bírótól. A Veterán Champion cím nem jogosít a champion osztályba történő nevezéshez.

:

Négy FCI által visszaigazolt CACIB cím, legalább három különböző országból. Az első és az utolsó CACIB cím között egy év és egy napnak el kell telnie és három különböző bírótól kell

NEMZETKÖZI SZÉPSÉGCHAMPIONÁTUS:

Int.Ch.de Beauté: oklevél

Munkavizsgára kötelezett fajták esetén. Két FCI által visszaigazolt CACIB cím, az első és az utolsó cím között egy év és egy napnak el kell telnie, két különböző bíró két országból adta a címeket, illetve a fajtára előírt munkavizsga teljesítése a szükséges munkavizsgán elérhető maximális pontszám 75%

Munkavizsgára nem kötelezett fajták:Négy FCI által visszaigazolt CACIB cím, legalább három különböző országból. Az első és az utolsó CACIB cím között egy év és egy napnak el kell telnie és három különböző bírótól kell megszerezni a várományokat.

.